Ο Σωτήρης Μουστάκας, ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς της Κύπρου και της Ελλάδας, γεννήθηκε 1940 στη Λεμεσό και απεβίωσε στις 4 Ιουνίου 2007 σε ηλικία 67 ετών.

Ο μεγάλος αυτός ηθοποιός καταγόταν από τις Κάτω Πλάτρες και ήταν το μικρότερο παιδί πολυμελούς οικογένειας.

Το ταλέντο του στην υποκριτική άρχισε να αναδύεται ήδη από τα μαθητικά του χρόνια. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων, έλαβε μέρος στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου.

Σταθμός για τη σταδιοδρομία του ήταν η συνάντηση του με τον ηθοποιό Νίκο Σταυρίδη. Σε εφηβική ηλικία, ο Μουστάκας παρακολούθησε μια θεατρική παράσταση του Νίκου Σταυρίδη στη Λεμεσό. Με το τέλος της παράστασης, ο Μουστάκας πλησίασε το Σταυρίδη και του είπε πως θέλει κι αυτός να ασχοληθεί με την υποκριτική. Ο Σταυρίδης του πρότεινε σαν πάει στην Αθήνα να τον συναντήσει.

Τα μαθητικά του χρόνια στιγματίστηκαν από τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, 1955-1959. Ο Μουστάκας μυήθηκε στον αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων αποικιοκρατών. Μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Οι Άγγλοι τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Παρέμεινε στη φυλακή για επτά μήνες. Ο ίδιος περιέγραψε εκείνα τα χρόνια λέγοντας: «Μαθητής ήμουν στην ΕΟΚΑ, όπως όλοι οι μαθητές και επειδή με είχαν πιάσει έπρεπε να δίνω το παρόν μου κάθε μέρα στην αστυνομία. Είχα αποφασίσει εν τω μεταξύ να γίνω ηθοποιός, αλλ’ επειδή τα πράγματα ήταν δύσκολα μου έβγαλαν πλαστό διαβατήριο κι έτσι έφυγα από την Κύπρο».

Το 1958, αφού αποφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού, με πλαστό διαβατήριο, όπως προαναφέρθηκε, μετέβηκε στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Εκεί τον περίμενε μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Μόλις έφτασε στην Αθήνα, ενώ προετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, δούλευε ως σερβιτόρος σ’ ένα εστιατόριο. Δεν κατάφερε όμως να εισέλθει στη Σχολή από την πρώτη εξέταση. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για να διεκδικήσει το όνειρο του. Πίστευε πως δεν είχαν αξιολογήσει σωστά το ταλέντο του, γι’ αυτό και ξαναπροσπάθησε. Την δεύτερη φορά πέρασε και έτσι έγινε η αρχή για ένα λαμπρό μέλλον στο χώρο της υποκριτικής.

Στην Δραματική Σχολή γνώρισε και την μελλοντική του σύζυγο, την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου. Μαζί της απέκτησε μια κόρη, την Αλεξάνδρα που και αυτή είναι ηθοποιός. Με την κόρη του μάλιστα συναντήθηκε επί σκηνής στην παράσταση «Ένα αταίριαστο ζευγάρι».

Έπαιξε για πρώτη φορά στην αθηναϊκή σκηνή στην παράσταση «Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες». Ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο. Ερμήνευσε κυρίως κωμικούς ρόλους σε επιθεωρήσεις, σε αριστοφανικές μεταφορές και σε έργα του κλασικού ρεπερτορίου, όπως ο «Ασυλλόγιστος» του Μολιέρου.

Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1964 με την ταινία «Zorba The Greek» του Μιχάλη Κακογιάννη. Σ’ αυτή την ταινία υποδύθηκε τον τρελό του χωριού. Αξίζει να σημειωθεί πως «επρόκειτο να προταθεί και για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου, αλλά τελικά ο ρόλος θεωρήθηκε πολύ μικρός και έτσι δεν προτάθηκε».

Ο Σωτήρης Μουστάκας είχε πάντοτε στην καρδιά του την Κύπρο. Η επάνοδος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην Επίδαυρο οφείλεται κυρίως σε δικές του ενέργειες. Συμμετείχε μάλιστα σε δυο θεατρικές παραγωγές του ΘΟΚ, στις αριστοφανικές κωμωδίες «Θεσμοφοριάζουσες» και «Ειρήνη».

Τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις. Ξεχωρίζουν το Βραβείο Κοτοπούλη, το Βραβείο της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και το βραβείο του Καρόλου Κουν για την «Ερμηνεία Ηθοποιού σε ελληνικό έργο».

Πηγές:
Εφημερίδα Πολίτης φύλλο Τρίτης 5 Ιουνίου 2007
Εφημερίδα Μάχη φύλλο Τρίτης 5 Ιουνίου 2007
Εφημερίδα Η Σημερινή φύλλο Τρίτης 5 Ιουνίου 2007
Εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος φύλλο Τρίτης 5 Ιουνίου 2007
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπάιδεια, εκδόσεις Φιλόκυπρος